Rytuał, uczta dla ciała i zmysłów

Czekolada zawiera wiele cennych składników, takich jak magnez,żelazo, cynk, witaminę A i witaminy z grupy B, oraz witaminę młodości E. Wszystkie one działają na skórę odżywczo i regenerująco, nawilżają i ujędrniają. Ziarno kakaowca, zawiera ponadto antyoksydanty, które neutralizują działanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za szybsze starzenie się skóry. Ponadto pobudzają mikrokrążenie i ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej, a to oznacza, że masaż czekoladą jest również polecany przy problemach z cellulitem i nadmiarem tkanki tłuszczowej.. Masaż czekoladą, wpływa również dobroczynnie na działanie układu limfatycznego i krwionośnego, zmniejsza napięcie mięśni, odżywiając i dotleniając je, zwiększając ich elastyczność.

Masaż ten jest darem dla skóry. Nawilża ją, odżywia, dotlenia, usuwa toksyny, działa przeciwstarzeniowo. Ponadto wpływa kojąco na układ nerwowy, czekolada ma bowiem silne działanie odprężające i regenerująće. Kakaowiec pobudza produkcję endorfin szczęścia, dlatego zapewnia poprawę samopoczucia.

Masaż jest wykonywany przy użyciu masy czekoladowej, której głównym składnikiem jest czekolada. Dodaje się do niej również olejek migdałowy lub z oliwy z oliwek a także możemy dodać olejki eteryczne oraz przyprawy ; chili, miód, gożdziki, cynamon, które wzmocnią dodatkowo efekty zapachowe i relaksacyjne.Wszystkie te składniki działają na zmysł powonienia i wpływają upiększająco na ciało.

Zabieg najlepiej zrobić w zaciszu własnego domu, gdyż warto po zakończeniu masażu owinąć ciało folią na 15 – 20 minut i pozostać pod kocem. Zwiększa to efektywność zabiegu, oraz wpływa pozytywnie na układ nerwowy, uspokaja i budzi chęci do życia. To cudowny zabieg, który poza działaniem wyszczuplającym i antycelulitowym, pobudza organizm do produkcji endorfin, odpowiadających za nasze dobre samopoczucie.